Glosar termeni

Home / Glosar termeni

Glosar cu termenii folositi in stomatologie

Ca sa va puteti familiariza cu termenii utilizati de medicii specialisti ai clinicilor noastre, am alcatuit pentru dumneavoastra un glosar cu explicatia termenilor de specialitate.

Abces – colectie de puroi, formata in urma actiunii unor bacterii.

Abraziune – actiunea de uzura a structurii dentare din cauza interpunerii unor factori externi intre dintii celor doua arcade. Ex: alimente dure, cuie, pipa.

Atritia – actiunea de uzura a structurii dentare din cauza contactelor dento-dentare directe, fara interpunerea alimentelor sau a altor factori externi.

Acrilat – rasina folosita in realizarea unor proteze dentare.

Alveola dentara – complex de structuri care asigura fixarea si mentinerea dintilor la nivelul oaselor maxilare.

Alveolita – inflamatia locala a alveolei dintelui, ce se manifesta dupa extractia dentara, datorita infectiei sau lipsei formarii cheagului de sange.

Alveolectomie – indepartarea chirurgicala a tesuturilor bolnave de la nivelul procesului alveolar, secundar extractiei dentare, pentru a pregati zona in scopul protezarii dentare.

Amalgam – aliaj al mercurului cu alt metal, utilizat in scopul restaurarii unor procese carioase.

Amalgamator – dispozitiv utilizat in prepararea mecanica a amalgamului.

Amprenta – copia negativa, fidela a campului protetic( dinti, procese alveolare si gingia acoperitoare). Serveste turnarii unui model(mulaj) si ulterior confectionarii lucrarilor protetice fixe sau mobile.

Anchiloza – imobilizarea si rigidizarea unei articulatii in urma unei afectiuni, traumatism sau interventii chirurgicale. Ex: anchiloza temporo-mandibulara.

Anestezie locala – suprimarea cu ajutorul unor substante anestezice a sensibilitatii intr-o anumita regiune. Prin anestezie pacientul nu va mai simti durere.

Antibiotic – orice substanta, cum ar fi penicilina, derivata din fungi sau bacterii, care distruge sau inhiba cresterea si dezvoltarea microorganismelor.

Anticoagulant – orice substanta care previne coagularea sangelui.

Antiseptic – un agent, germicid sau bacteriostatic, care poate fi aplicat tesuturilor vii pentru distrugerea germenilor.

Apex – portiunea terminala a varfului dintelui.

Articulatie temporo-mandibulara (ATM) – locul in care mandibula se conecteaza cu craniul. Aceasta permite deschiderea- inchiderea si miscarile laterale ale gurii.

Autoclav – aparat utilizat pentru sterilizare prin actiunea aburilor sub presiune.

Biopsie – prelevarea si examinarea, macrosopica si microscopica, a tesuturilor unor organe vii, facute in scop diagnostic.

Bont protetic – dinte slefuit sau implant care serveste drept suport unei lucrari protetice.

Bruxism – inclestarea puternica a dintilor, in special in timpul somnului (scrasnirea dintilor).

Bruxomanie – inclestarea inconstienta a dintilor in afara perioadelor de somn.

Boala parodontala – orice imbolnavire a tesuturilor care inconjoara si/sau sustin dintii in alveolele dentare. Acestea pot fi limitate la gingii(gingivite) sau pot afecta si parodontiul profund(parodontite marginale).

Bracket – element de ancorare pe dinti al aparatului ortodontic fix, placuta din metal sau din ceramica, care se lipeste pe dinte si prin care trece arcul ortodontic.

Camera pulpara – spatiul din interiorul coroanei dentare, ocupat de vase de sange si nervi.

Canal radicular – spatiul din interiorul radacinii dentare ocupat de vase de sange si nervi.

Capa – acoperire cu un strat subtire a portiunii coronare a dintelui, de obicei fara respectarea anatomiei dintelui (poate fi utilizata ca reconstructie definitiva sau ca parte a unui procedeu de transfer).

Carie dentara – distructie localizata, progresiva a dintelui, care debuteaza la suprafata, si care, daca nu este tratata, se extinde profund spre camera pulpara. Prin deschiderea camerei pulpare se va produce inflamarea sau moartea pulpei.

Cement – tesut fibros ce acopera dentina la nivelul radacinii dintelui. El face legatura intre acestia si tesuturile de sustinere ale dintilor la nivelul oaselor maxilare.

Ceramica – numita popular si “portelan” este un material fizionomic, rezistent la temperaturi inalte si la coroziune. Se foloseste in obtinerea unor coroane de invelis, fie integral ceramice, fie acoperind cape de metal sau de zirconiu.

Ciment – un tip special de adeziv utilizat pentru fixarea unei coroane. Actioneaza si ca izolant pentru a proteja terminatiile nervoase ale dintelui.

Chiuretaj radicular – “root planning” – indepartarea cementului infectat sau necrozat si realizarea unei suprafete radiculare netede.

Chiuretaj subgingival – indepartarea continutului patologic al pungilor parodontale.

Colet – parte usor ingustata a dintelui, situata de obicei la nivelul gingiei. Reprezinta delimitarea dintre radacina si coroana dentara.

Compozit dentar – material format dintr-o matrice polimerica organica si umplutura anorganica care confera polimerului rezistenta mecanica si transluciditate. Este folosit pentru restaurari dentare si in cimentarea adeziva a lucrarilor protetice.

Coroana protetica – piesa protetica ancorata pe un bont situat in continuarea radacinii dentare sau a unui implant, care reface forma si functia coroanei dentare.

Debridare gingivala – indepartarea depozitelor moi din santul gingival sau din pungile parodontale si inlaturarea simultana a depozitelor de tartru subgingival. Se poate realiza conservativ sau chirugical.

Decapusonare – excizia fibromucoasei ce acopera in general molarul de minte, in vederea eruptiei acestuia si pentru prevenirea pericoronaritei.

Deglutitie – actiunea de a inghiti. Proces fiziologic, reflex, prin care bolul alimentar sau lichidele sunt impinse din gura, prin faringe si esofag, spre stomac.

Dehiscenta – defect osos cauzat de resorbtia procesului alveolar la nivelul unui dinte. Este situata marginal, ca o palnie deschisa spre coroana dintelui si ingustata sper varful radacinii. (vezi si fenestratie).

Dentina – tesut dur care formeaza substanta principala a dintilor. Aceasta inconjoara pulpa dintilor si este acoperita de smalt la nivelul coroanei si de cement la nivelul radacinii dintelui.

Dentitie – aranjamentul dintilor naturali la nivelul arcadelor dentare

Dentitie temporara/deciduala/”de lapte” – set de 20 de dinti care erup in mod normal in intervalul de varsta 6 luni- 2 ani si jumatate.

Dentitie permanenta/definitiva – set de 32 de dinti care erup in intervalul de varsta 6 ani- 12-13 ani (molarul 2). Pentru molarul de minte nu exista o varsta exacta de eruptie, el putand sa ramana inclus.

Detartraj – indepartarea tartrului supra si subgingival. Este de doua feluri: detartraj manual realizat cu instrumente de mana, si detartraj mecanic realizat cu un aparat cu ultrasunete.

Diastema – spatiu excesiv intre incisivii centrali superiori (vezi si trema).

Edentatie – stare fizio-patologica ce se caracterizeaza prin pierderea de la 1 la 16 dinti/arcada dentara.

Egresiune dentara – proces de migrare verticala a unui dinte cu tot cu procesul alveolar, din cauza lipsei antagonistului.

Endodontie – ramura a stomatologiei ce se ocupa cu prevenirea, diagnosticul si tratamentul afectiunilor pulpei dentare, radacinilor dentare si regiunii periapicale.

Epinefrina – vezi adrenalina.

Epulis – cea mai comuna tumora benigna a cavitatii bucale. De obicei este localizata pe tesutul gingival, langa incisivi sau canini.

Eruptie dentara – fenomen fiziologic prin care dintele traverseaza osul si fibromucoasa, si isi ocupa locul pe arcada dentara. Acest proces dureaza pana cand dintele ajunge in contact cu antagonistul/antagonistii sai.

Eruptie dentara intarziata – eruptia dintilor dupa intervalul normal de eruptie.

Eruptie dentara precoce – eruptia dintilor inainte de intervalul normal de eruptie.

Exostoza – excrescenta osoasa situata la suprafata unui os.

Extirpare vitala – indepartarea completa a pulpei dentare, sub anestezie locala.

Extractia dentara – interventie chirugicala prin care se indeparteaza un dinte din alveola sa, dinte care provoaca si intretine procese patologice ce nu pot fi tratate prin metode conservatoare.

Fateta dentara – lucrare protetica foarte estetica, din portelan, care acopera doar fetele vizibile (dinspre exterior) ale dintilor.

Fistula – canal format operator cu rolul de a drena secretiile unei glande sau cavitati.

Fluor – element chimic ce creste rezistenta unui dinte la atacul cariogen.

Fluoroprofilaxie/ fluorizare – metoda terapeutica prin care se urmareste cresterea rezistentei dentare fata de agentii cariogeni, prin administrarea produselor ce contin fluor.

Foseta – depresiune aflata pe suprafata coroanei dentare, de diferite marimi.

Fractura dentara – leziune a smaltului, dentinei, cementului, cu pierdere de substanta dentinara cu/fara interesarea pulpei dentare.

Fracturi mandibulare – leziuni cu intreruperea continuitatii osului mandibular, produse de agresiuni, accidente, etc.

Fren – bandeleta de mucoasa care uneste suprafata interna a buzei de creasta dentara sau limba de planseul bucal.

Frenectomie, frenoplastie – interventie de sectionare si de modelare a frenului.

Freze dentare – instrumente utilizate in scopul abrazarii, taierii substantei dure dentare, etc. Ex.: indepartarea proceselor carioase, slefuirea dintilor in scop protetic, etc.

Gangrena pulpara – mortificarea septica (prin prezenta microorganismelor) a pulpei dentare.

Gingie – componenta a parodontiului marginal de invelis, care inconjoara coletul dintilor.

Gingivectomie – excizia chirurgicala a tesutului gingival infectat.

Gingivita – inflamatie a parodontiului de invelis, manifestata prin modificare de volum, culoare, textura si prin sangerari la periaj, masticatie sau spontan.

Glanda salivara – masa de tesut cu rol de secretie a salivei la nivelul cavitatii orale.

Grefa – operatie prin care se urmareste o adaugare de tesut intr-o anumita regiune. Ex: grefa osoasa.

Gutaperca – material de obturatie rigid, termoplastic, de culori diferite. Modul de prezentare este in functie de utilizare:

– Batoane – obturatie coronara provizorie

– Conuri – obturatii de canal

Gutiera – constructie protetica, folosita la pacientii cu bruxism sau pentru albirea dentara. Este formata dintr-un material mai mult sau mai putin elastic, acoperind toate suprafetele dintilor.

Halena=halitoza – miros neplacut al respiratiei. Printre cauze se enumera: igiena bucala deficitara, infectiile structurilor nazo-faringiene(oro-nazo-faringiene) si abcesele pulmonare.

Halistereza – proces reversibil de demineralizare a osului alveolar.

Hemostaza – manopera de oprire a unei hemoragii.

Herpes – eruptie veziculara, ce apare frecvent la nivelul buzei, comisurii bucale.

Hiperestezie – fenomen dureros aparut la nivel dentar datorita actiunii directe a unor stimuli mecanici, termici.

Iatrogen – boala indusa involuntar la pacienti de atitudinea, tratamentul sau comentariul medicului.

Idiopatic – referitor la o boala cu cauza necunoscuta.

Implant dentar – cilindru/surub din titan, introdus si fixat de catre medic in os, cu scopul de a inlocui radacina unui dinte lipsa. Acesta va servi drept suport unei lucrari protetice care va reface partea coronara a dintelui.

Imobilizare dentara – metode ce va duce la consolidarea dintilor parodontotici intr-un bloc pluridentar.

Incizie – taietura realizata intr-un tesut cu bisturiul sau un alt instrument chirurgical.

Incluzie dentara – anomalie dento-maxilara, caracterizata prin ramanerea dintilor in profunzimea osului alveolar dupa incheierea perioadei de eruptie.

Infectie – stare patologica cauzata de patrunderea si dezvoltarea in interiorul organismului a unui agent patogen.

Inflamatie pulpara – totalitatea reactiilor si proceselor aparute in pulpa dentara, datorate actiunii unui agent patogen.

Inocluzie – lipsa de contact ocluzal al arcadelor dentare.

Lambou chirurgical – fragment de mucoasa, piele, muschi, detasata incomplet de catre chirurg de la locul sau de origine, pentru a-si crea un acces bun pe o anumita zona pe care vrea sa intervina.

Leucoplazie – leziune a mucoasei orale cu potential de malignizare, favorizata de factori iritativi (alcool, tutun, etc.).

Luxatia mandibulei – accident produs in timpul extractiei dintilor la pacientii cu laxitate capsulo-articulara marita.

Luxatia dentara – accident produs in timpul actelor stomatologice,ce are ca rezultat dislocarea dintelui din alveola sa.

Malpozitie dentara – pozitie anormala sau defectuoasa a unui dinte.

Malpraxis – tratament incorect, incompetent sau neglijent, aplicat de un medic practicant unui pacient, care are drept rezultat vatamarea pacientului.

Mandibula – maxilarul inferior; osul mobil, in forma de potcoava situat in etajul inferior al craniului.

Mezial – suprafata dentara aflata cel mai aproape de linia mediana (linia care trece prin centrul craniului, fetei, arcadelor dentare).

Mezializare – deplasarea unuia sau mai multor dinti spre linia mediana.

Migrare dentara – modificarea pozitiei unui dinte prin deplasarea lui in diferite directii- transversal, vertical.

Model de studiu – copia pozitiva (mulaj) a campului protetic, obtinuta prin turnarea gipsului in interiorul unei amprente dentare. Pe baza acestui model medicul se poate orienta asupra cazului clinic si modalitatilor de tratament.

Neoplasm – forma de cancer caracterizata prin formarea unui tesut nou, tumoral care invadeaza tesuturile vecine.

Nerv – structura filiforma alcatuita dintr-unul sau mai multe fascicule de tesut nervos care transmit impulsurile de la sistemul nervos central(creier, maduva spinarii) la diverse structuri ale corpului si de la aceste structuri la sistemul nervos central.

Nevralgie – durere ce se manifesta de-a lungul unui trunchi nervos.

Obturatie coronara – material care se aplica de catre dentist in cavitatea rezultata dupa indepartarea tesutului dentar cariat, cu scopul de a reface functia si forma initiala a dintelui (plomba).

Obturatie de canal – tratament stomatologic menit sa repare si sa salveze de la extractie un dinte infectat sau care prezinta carii profunde, in cadrul caruia pulpa dintelui (compusa din vase de sange si nervi) este extrasa. Dupa extirparea pulpei, canalul radicular se prepara cu instrumente speciale, se iriga cu solutii antiseptice si se umple cu o pasta si cu gutaperca sau conuri de argint.

Ocluzie dentara – contactul care se stabileste intre dintii superiori si cei inferiori in momentul inchiderii gurii.

Odontalgie – durere de origine dentara, de diferite cauze.

Odontectomie – indepartarea unui dinte prin excizia osului din jurul radacinii, inainte de extractia dentara.

Oligodontie – absenta congenitala a unuia sau mai multor dinti.

Ortodontie – specialitate a stomatologiei care se ocupa cu corectarea si prevenirea anomaliilor dentare. Presupune manopere ce au drept scop indreptarea dintilor aflati in malpozitie.

Osteita – boala care consta in inflamarea acuta sau cronica a unui os.

Palat – structura osteo-musculara constand dintr-o parte anterioara osoasa(palat dur/bolta palatina) si o parte posterioara musculara, moale(palat moale/val palatin).

Papila interdentara – parte a gingiei care ocupa spatiul dintre doi dinti vecini.

Parodontiu de invelis/superficial – fibro-mucoasa ce acopera osul alveolar si inconjoara coletul dintelui.

Parodontiu marginal – totalitatea tesuturilor care asigura mentinerea si sustinerea dintilor in oasele maxilare.

Parodontologie – ramura a stomatologiei care se ocupa cu studiul si tratamentul afectiunilor parodontiului marginal.

Parotida – glanda salivara localizata anterior si inferior de ureche.

Parotidectomie – ablatia chirurgicala a glandei parotide.

Parotidita – inflamatia glandei parotide.

Pedodontie – stiinta care se ocupa cu dezvoltarea ontogenetica a dintilor si cu principalele boli ale acestora.

Pericoronarita – inflamatia gingiei din jurul unui dinte partial erupt. Apare cel mai frecvent in cazul molarilor de minte.

Pivot – piesa protetica ancorata pe radacina dentara; se continua cu o parte coronara care reface bontul dentar.

Placa bacteriana – ecosistem complex care adera de dinti si poate duce la aparitia cariilor precum si la afectarea tesuturilor de sustinere dentare.

Plaga postextractionala – leziunea rezultata in urma extractiei dentare.

Proteza dentara – piesa destinata inlocuirii si refacerii formei si functiei dintilor care lipsesc de pe arcada.

Pulpa dentara – tesut conjuctiv lax, situat in camera pulpara si in canalul radicular.

Pulpita – inflamatie a pulpei dentare datorata actiunii unor agenti patogeni.

Radacina dentara – parte a dintelui situata in alveola dentara.

Radiografie – fotografiere a unei portiuni a corpului, folosind raze X.

RCR – reconstituire corono-radiculara: piesa protetica ancorata pe radacina dentara printr-un pivot si continuata cu un bont dentar. Va fi acoperita cu o coroana de invelis.

Rebazare – metoda de inlocuire a bazelor unei proteze fara a modifica arcada dentara.

Retruzie – proces de deplasare spre posterior a maxilarelor sau/si dintilor.

Rezectie apicala – interventie chirurgicala de indepartare a varfului radacinii si de curatare a tesutului osos infectat situat in jurul acesteia.

Rizaliza – resorbtie fiziologica sau patologica a unei radacini dentare.

Sialoree – debit excesiv de saliva din diferite cauze, inclusiv eruptia dintilor.

Sigilare dentara – procedeul de acoperire a santurilor si fosetelor de pe suprafata dintelui cu un material compozit fluid in scopul de a preveni aparitia cariei. Se realizeaza mai ales la dintii permanenti ai copiilor.

Silicon pentru amprenta – polimer elastic, cu capacitatea de a trece in urma polimerizarii dintr-o consistenta fluida, in una dura, dar elastica.

Sinus maxilar – cavitate pneumatica situata in interiorul corpului osului maxilar.

Smalt – strat bine mineralizat ce acopera intreaga coroana a dintelui.

Stomatita – inflamatie a mucoasei bucale.

Stomatologie – stiinta care studiaza tesuturile cavitatii bucale, in special restaurarea si repozitionarea dintilor.

Tartru dentar – depozit organo-mineral situat pe unele suprafete dentare. Placa bacteriana mineralizata depozitata pe suprafetele dintilor si pe alte suprafete solide din cavitatea bucala, cum ar fi lucrarile protetice.

Tratament de canal – reprezinta dezinfectarea, largirea si umplerea temporara sau definitiva a canalului radicular.

Trauma ocluzala – solicitari anormale si modificarile patologice consecutive, pe un dinte si structurile inconjuratoare, datorate alinierii incorecte a dintilor.

Trema – spatiu excesiv intre doi dinti vecini, cu exceptia incisivilor centrali superiori.

Trismus – dificultate la deschiderea gurii, datorata spasmului tonic al musculaturii masticatorii.

Ulceratie – solutie de continuitate la nivelul unui tesut/mucoase.

Ultrasunete – vibratii mecanice folosite in dizlocarea tartrului dentar in timpul detartrajului ultrasonic.

Val palatin – portiunea posterioara a palatului(cerul gurii); palat moale.

Veneers – termenul in engleza pentru fatete.

Vestibul bucal – spatiul situat intre arcadele dentare si obraji- buze.